Gebeliğin İlk Haftaları

Öncelikle tıp dilinde “gebelik“, halk dilinde “hamilelik” olarak bilinir. Bu yüzden her iki kelimede kullanılarak anlatılmıştır.
Gebelik planlamadan en az üç ay önce günde 0,4 mg Folik asit tedavisine başlayarak bebeğinizde gelişebilecek bazı anomalileri önlemiş olursunuz. Gebeliğinizin ilk 3 ayında da Folik asit kullanmalısınız. Folik asitin düşük yapma ve erken doğum riskini azalttığı düşünülmektedir. Folik asit içeren besinler, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüm tahıllar ve kuru baklagillerdir. Bu dönemde bolca tüketilmelidir.
Toplam gebelik (hamilelik) süreci ortalama 40 hafta yani 280 gündür. Ülkemizde bilinen tabiriyle 9 ay 10 gündür.
Gebelik hesaplanırken, yumurtanın ne zaman parçalanıp spermle birleştiği net olarak bilinmediği için ve zamanlamanın doğru yapılabilmesi için son adet tarihinin (SAT) ilk günü gebeliğin başladığı tarih olarak kabul edilmektedir.
Gebelik Dönemleri

Gebelik 3 aylık dönemlerden oluşur buna trimester denir. İlk 3 aylık dönemde bebek gelişimine başlayarak tamamlar ve anne bu dönemde gebeliğe alışmaya başlar. İkinci 3 aylık dönemde ise bebek gelişimine devam eder. Son 3 aylık dönemde ise doğuma hazırlık başlar, heyecanlı bekleyiş devam eder ve sonunda doğum gerçekleşir.
Gebe Kalma Şansının en yüksek olduğu zaman

Adet tarihinin ilk gününden itibaren sonraki 10. ve 16. günler kadının gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönemlerdir.
Yumurtlama dönemi esnasında cinsel birliktelik olmuş ise gebe kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde özellikle bu günlerde her gün veya gün aşırı cinsel birliktelik yaşanmalıdır.
Hamile Olup Olmadığımızı Ne Zaman Öğreniriz
Gebeliğin 1. ve 2. haftasında henüz bir gebelik veya bebeğin varlığından bahsedilemez. 3. haftada döllenme olur ve rahime yerleşmeye doğru bir yol alır. Hamile olup olmadığınız ancak 3. haftadan sonra öğrenilebilir. Bebek rahime yerleştiğinde tam 4 haftalık olur. İlk ultrason muayenesi ve bebeğin ultrasonda görünmesi 5. hafta ve 6. haftaları bulur.

Örnek verecek olursak; Düzenli adet gören bir bayan en son 1 kasımda adet görmüş ise bir sonraki adet tarihi 1 aralık (+/- 2 gün sapabilir) olacaktır. Eğer bu tarihte adet göremeyince hamile olma durumu var demektir ve idrarda veya kanda gebelik testi yaptırması gerekir. Şayet test pozitif çıkarsa en az gebeliğin 4 ila 5 hafta olduğu söylenebilir. Yani hamile olduğunuzu öğrendiğinizde bebeğiniz 2. ayın içinde yani 4 haftası bitmiş demektir.