10. Hafta Gebelik Anne

Hamileliğinizin 10. Haftasında da bebeğinizin gelişimi hızla devam etmektedir. Henüz hamileliğiniz dışarıdan bakmakla belli değildir. Anne adayları bebeğinizin gelişimi için en tehlikeli dönemi atlatmış durumdasınız. Artık bebeğiniz embriyo döneminden çıkıp fetüs olarak adlandırılacaktır. 10. haftadan sonraki haftalar fetal dönemlerdir. Bebeğiniz artık insan görünümündedir. Bulantı ve kusmalarınız bu dönemde biraz daha azalabilir. Ancak sabah bulantıları, baş ağrısı, mide de yanma, ekşime, memelerde hassasiyet, kabızlık, halsizlik, keyifsizlik, çabuk sinirlenme gibi belirtiler olabilir. Bunlar geçici ve normal belirtilerdir.
Hamilelik döneminde kan hacmi ortalama %50 oranında artar. Bu sebeple memelerinizde, bacaklarınızda, ayaklarınızda ve vücudunuzun farklı bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir. Diş etlerinde şişmeler olabilir, bebeğinizin dişleri ve kendi diş etlerinizin sağlığı için yeteri kadar flor almalısınız. Dişlerinizi flor içeren macunla düzenli fırçalamalı ve eğer çürükler var ise tedavisini yaptırmalısınız.
Karın ve bel bölgenizde kalınlaşma, hafif kilo alma ve şişkinliğinizle alakalı, giydiğiniz kıyafetlerin geçiş döneminde, beli lastikli veya ipli esnek kıyafetler seçerek kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Bu dönemlerde düz ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Göğüslerinizin estetiği açısından ne çok sıkı nede çok bol sütyenleri giymeyi tercih etmeyin.
10. Hafta Gebelik Bebek

Bu dönemden itibaren bebeğinizin tüm hayati organları oluşmuş durumdadır. Plasenta gelişimini hızlandırarak bebeğiniz için gerekli besinleri sağlar. 10 haftalık gebelikte bebeğinizin boyu (baş-popo uzunluğu) 3-4 cm., ağırlığı ise yaklaşık 5-6 gramdır. Bu haftanın sonunda el ve ayak parmakları ayırt edilebilir duruma gelmiştir. Göz kapakları birleşmiştir. Bebeğinizin alnı, gelişen beyni ile birlikte geçici olarak biraz şişkindir ve kafanın biraz yukarısındadır. Bebeğin kafasının büyüklüğü boyunun yarısı kadardır. Dış cinsel organları görülmeye başlar, ancak cinsiyet ayrımı yapmak için erkendir. Üst dudak ve dış kulak tamamen oluşmuştur. Böbrekleri, karaciğeri, beyni ve bağırsakları gibi tüm hayati organları oluşarak işlemeye başladı. Ayakları büyüdü, omurgasının ana hatları teninden belli ve bel kemiği sinirleri, omuriliğinden uzanarak gelişmekte. Bebeğiniz artık sıvı yutabiliyor. Bebek amniyon sıvısının suyunu yatarak nefes alıp verme hareketleri yapar.
10. Hafta Gebelik Sağlık

Sağlık ve form durumunuza göre gebelik döneminde bir çok aktivite yapabilirsiniz. En çok tavsiye edileni ise yürüyüş ve yüzme. Yapacağınız egzersizler, kaslarınızı daha güçlü ve dayanıklı hale getirerek fiziksel yorgunluklara dayanabilmenize ve doğumdan sonra daha çabuk forma girmenize etkili olacaktır.
10. Hafta Gebelik Beslenme

Gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlayan bebeğinizin kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyum alımı çok önemlidir. Normal dönemde aldığınız kalsiyum miktarını gebelik döneminde 2 kat fazla almalısınız. Kalsiyum yönünden zengin gıdalar arasında süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri gibi süt ürünlerinden oluşan diğer gıdalar ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmelisiniz. Süt ve süt ürünleri yağlı oldukları için yağsız (light) süt, yoğurt ve peynirleri tercih edebilirsiniz. Kalsiyum yönünden çok farkları yoktur. Light süt ile normal süt arasındaki fark sadece yağının alınmış olmasıdır. Hatta light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içerirler Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz yere kalori almazsınız.