11. Hafta Gebelik Anne

11. Haftadan itibaren anne adayının şikayetleri artarak farklılık gösterecektir. Bu sıralarda bulantılarınız ve kusmalarınız gittikçe azalır ve buna bağlı olarak ta iştah artışı gerçekleşir. Kalorili ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Kilo alımlarınız artık daha da hızlanacaktır. Bu yüzden dengeli beslenmenize özen gösterin. Bel ve sırt ağrısı şikayetleriniz artabilir. Uykuda bile ayak ve bacaklarda görülen kramplar sıklaşır. Bel ve sırt ağrılarınız için otururken bel boşluğunu desteklemek adına yumuşak bir yastık koyabilirsiniz. Ayağınıza ve bacağınıza kramp girdiğinde ise ayakları yukarı doğru kaldırıp parmak uçlarını gergin tutmak önerilir. Potasyum yönünden zengin besinlerin krampları azalttığı söylenmektedir. (muz, kuru kayısı, kuru üzüm, avokado, incir …) Hormon değerlerinin artması ve değişmesi sonucu baş ağrılarınız sıklaşabilir. Yine doktorunuza danışarak Parasetamol (asetaminofen) içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Memelerde hassasiyet, kabızlık, sinirlilik, yorgunluk, mide ekşimesi, sabah bulantıları, duygu karmaşası yaşayabilirsiniz.
11. Hafta Gebelik Zeka Testi

Bu haftadan itibaren zeka testi olan 11-14 hafta tarama testi olarak bilinen ikili tarama testini mutlaka yaptırmalısınız. Bu haftalarda bebeğinizin ense kalınlığı ultrasonda ölçülüyor ve beraberinde kanda ölçülen bazı değerler ile birlikte Down sendromu riski belirleniyor.
11. Hafta Gebeli Bebek

Bebeğinizin boyu şu anda 4 cm.ye ulaştı. Kilosu ise 8-9 gr. civarında. Artık vücudu oldukça hareketli. Bebeğiniz büyüdükçe gelecek haftalarda küçük hareketleri de daha etkili olacak. Kafası hemen hemen vücudun tamamı kadar büyük fakat bu dönemden sonra baş gelişimi yavaşlamaya başlar. Beyin, akciğer, karaciğer ve bağırsaklar artık kendi fonksiyonlarını yapar. Gözün iris tabakası şekillenmeye başlar. Karın dışında gelişen bağırsaklar karın içine doğru çekilmeye başlar. Dış genital organları var fakat cinsiyet ayrımı oldukça güçtür. Saçlar ve tırnaklar gelişmeye başlamıştır. Elleri yumruk haline dönüşür, diş etlerinin altındaki minik dişlerinin yerleri oluşmaya başlar. Bazı kemikleri giderek daha çok güçlenmektedir.
11. Hafta Gebelik Sağlık

Baş ağrıları, bel ve sırt ağrıları, yorgunluk, şişme gibi hamilelikte sık görülebilen rahatsızlıklardan dolayı hamileliğe uygun olan karnınıza zarar vermeyecek şekilde düzenli egzersiz yapmanın faydaları oldukça fazladır. Ayrıca anne adayı bu durumda daha sakin ve enerjik olur. Kendini daha iyi hisseder. Düzenli olarak yürüyüş yapmak ve yüzmek gerekir. Kolay doğum yapmanızda etkisi olacaktır.
11. Hafta Gebelik Beslenme

Kilo artışınızın başladığı bu dönemlerde formunuzu korumak, sağlıklı ve dengeli beslenmek istiyorsanız kalorisi yüksek yiyecekleri tüketmemelisiniz. Sigara, kahve, kola, cips, kuruyemiş, çikolata, katı yağlı yemekler, kızartma tarzı yiyecekler tercih etmemelisiniz. Pastörize edilmemiş süt ürünleri kullanmayın. Az pişmiş et, balık, tavuk ve yumurtadan uzak durun. Özellikle iyi pişmiş omega 3 yönünden zengin balıkları yemelisiniz. (somon, sardalye, levrek, palamut, uskumru, lüfer gibi.)