26. Hafta Gebelik Anne
Sesli Dinle
Gebelik döneminde eklemlerin ve bağların çözülmesine yol açan hormonlarınızın değişmesiyle ve rahminizin büyümesi ile
bel ağrılarınız her geçen gün artar, önlem almak içinse
dik durmaya dikkat etmeli, ani ve sert eğilme ve dönme gibi hareketlerden kaçınmalı, sık sık nefes alıp vermeli, yatarken ve otururken destek sağlamak amaçlı bir yastık koymalısınız.
Hamilelik süresince olabilecek
gebelik zehirlenmelerine (pre-eklampsi) dikkat edilmelidir. Sabah saatlerinde el, ayak ve yüzde gereğinden fazla şişme, hızlı kilo artışı, sık ve çok baş ağrıları, görme bozukluğu,
yüksek tansiyon gibi belirtilerin olması halinde mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Gebelik zehirlenmesi ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Gebelik döneminde tansiyonunuzu takip etmelisiniz. 140 / 90’ın altında olması gerekmektedir. Kabızlık problemleri için lifli gıdalar tüketmelisiniz. Erken doğum belirtilerine karşı duyarlı olmalısınız.
26. Hafta Gebelik Bebek
Sesli Dinle

Bebeğinizin baş-popo uzunluğu
23 cm., ağırlığı ise
850-900 gr. civarındadır. Bebeğiniz artık oldukça aktiftir. Bu haftadaki bebekler dokunmaya ve temasa beyin dalgaları ile cevap vermeye başlar.
Beyin fonksiyonları tamamlanmıştır. Saçlar, kirpikler, kaşlar ve tırnaklar uzamaya devam eder. Bugüne kadar kapalı olan gözlerini artık kırpıştırmaya başlamıştır ve dışarının karanlık veya aydınlık olduğunu farkeder, güçlü bir ışık varsa bebek buna tepki verebilir. Kulaklarındaki sinir sistemleri daha da gelişmiş ve hassastır. İşitme duyusu tamamen gelişmiştir.
Artık annesinin ve babasının sesini duyabilir. Akciğerlerin gelişimi devam etmektedir. Ancak açık kalmaları için gerekli olan madde surfaktan yapımı henüz yetersiz olduğu için akciğerler tamamen fonksiyonunu tamamlamamıştır. Cildi hala çok incedir.
26. Hafta Gebelik Beslenme
Sesli Dinle
Gebelik döneminde alınan kalsiyum ve protein hem sizin için hem de bebeğiniz için çok önemlidir. Bu dönemlerde hem fazla kiloları önlemek için hem de kalsiyum oranının daha yüksek olmasından dolayı
light süt,
yoğurt ve
peynirleri tercih edebilirsiniz. Yağı alınmış süt ürünlerinin bebeğinize hiç bir zararı yoktur. Her gün ya da haftada en az
5 gün yumurta yemek gerekir. Anne adayı için bol protein, demir ve vitamin olacaktır.
26. Hafta Gebelikte Korku ve Kaygılar
Sesli Dinle

Doğumunuz artık yaklaşmaktadır. Doğum yaklaştıkça kaygılarınız ve korkularınız artabilir. Bunun için düzenlenen doğum ile ilgili kurslara veya seminerlere
mümkünse eşinizle birlikte katılmanız önerilir.
Hamilelik ve doğum konusunda detaylı ve doğru bilgi sahibi olmak bu tür
kaygı ve korkularınızı yenmenizde yardımcı olacaktır. Bu konuda kadın
doğum uzmanlarından alınan bilgiler daha doğru ve güvenli olacağından bunlara dikkat etmek gerekir. Eşinizin desteği çok önemlidir. Her şeye rağmen kaygı ve korkularınızı aşamıyorsanız
profesyonel anlamda
psikolojik destek almanız fayda sağlayacaktır.
25 haftalik hamileyim 42 kiloyla hamile kaldim ve hamileligim boyunca 15 kilo almişim ama karnim hic cikmadi 3-4 aylik hamile gibiyim ve ilk hamileligim acaba normal mi…???
Merhaba @Büşra
Gebelik dönemi boyunca anne adayının toplamda 12 kilo alması normaldir. Ancak anneden anneye bu durum farklılık gösterebilir. Kilo takibinizi doktorunuz kontrollü bir şekilde yapacaktır. İkinci trimesterden sonra annenin kilo alım hızı ayda iki kilo olmalıdır. Doktorunuz her şeyin normal olduğunu söylemesi durumunda bu sizin genetik yapınızla alakalı olabilir. Sağlıklı sıhhatli bir bebeğiniz olmasını diliyoruz.
Merhaba ben 26 haftalık hamileyim ve ilk hamileliğim sorum şu ki ben ilk 4 buçuk ay boyunca neredeyse hiç birşey yiyemedim çıkarmam cok oldu ve hamile kaldığımda 63 kilo idim 58 e kadar düştüm şimdi ise 64 kiloyum sizce bu normal mi? çok ufak bir göbeğim var sadece.
Merhaba @Ays
bir çok anne adayı gebeliğin ilk dönemlerinde mide bulantıları, kusma, tiksinme gibi şikayetlerden beslenemezler, kilo alamazlar hatta kilo verirler. Anne adayını aşırı bitkin bırakacak düzeyde olmadıktan sonra pek zararı yoktur. Gebeliğin ilk üç ayından sonra bu şikayetleriniz azalacak ve sağlıklı beslenmeye başlayacaksınız. Kilo artışlarınızda o dönemde başlar. Bebek kendisi için lazım olan tüm besin ihtiyacını anneden karşılar. Bu konuda doktorunuz size en doğru bilgiyi verecektir.
Sağlıklı sıhhatli bir bebeğiniz olmasını diliyoruz.
mrb.26 haftalık hamileyim.bel ve çatı kısmında çok ağrılarım var.oturup kalmam arabaya binme inme de çok zorlanıyorum.ayağımı bir taraftan bir tarafa yattığımda zor atıyorum.ağrılar normalmidir
Merhaba @Hatice
Değişen hormonların etkisiyle gebelik döneminde anne adayları bir takım ağrılar yaşayabilmektedir. Beklenenden fazla ağrı yaşıyorsanız doktorunuza danışın. Sağlıklı sıhhatli bir bebeğiniz olmasını diliyoruz.