5. Hafta Gebelik Anne

Artık bir bebek beklediğiniz kesinleşti Bu dönemde mutlaka bir kadın doğum doktoruna muayene olmanız önerilir. Bundan sonraki dönemlerde anne adaylarında değişiklikler başlayacaktır. Hamilelikte adet dönemlerindeki gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Hemen hemen adet dönemlerindeki belirtilerle aynıdır fakat gittikçe daha yoğun bir hal alır.
5. Haftanızda anne adaylarında büyük bir değişiklik beklenmezken, bazı kadınlarda erken gebelik bulguları olarak sabah bulantıları, kusma, ağız tadının değişikliği, iştah değişiklikleri (aşerme), sabah yorgunluğu, memelerde gerginlik ve hassasiyet, uçlarının renginin koyulaşması yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Bazı anne adaylarında ise hiç bir değişiklik olmadan gebeliğe devam edebilir.5. gebelik haftanız da sık sık idrara çıkma şikayetiniz başlayabilir. Nedeni ise rahim büyümeye başlar ve mesaneye baskı yaparak az miktarda da olsa bile idrara çıkma ihtiyacı olabilir. Akşamları görülen baş ağrıları ve sürekli bir uyku hali olur
5. Hafta Gebelik Bebeğiniz

Bebeğinizin boyu ortalama 1-3 mm civarındadır. Ultrason ile görülebilir hale gelir. Kalbi atarak kan pompalamaya başlar, ancak ultrasonda henüz duyulamaz.
Beyin, omurilik, omurga ve sinir yolu ektoderm (iç deri) denilen en üst tabakada gelişmeye başlar. Aynı zamanda deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimine yardımcı olur.
Kalp ve dolaşım sistemi orta tabakada (mezoderm) şekillenmeye başlar. Aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularınıda şekillendirir.
Dış deride ise (endoderm) bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organları şekillendirir.
Bu dönemde bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasına yardımcı olacak Koryon Villus adı verilen doku ve kordon bağı oluşmaktadır.
5. Hafta Gebelikte Cinsellik

Cinsel hayatınıza doktorunuzun önerileri doğrultusunda devam edebilir, ancak kanama, ağrı, düşük riski, erken doğum riski, enfeksiyon riski gibi durumlarda doktorunuz cinsel hayatınıza kısıtlama getirebilir.
5. Hafta Gebelikte Beslenme

Hamilelik sırasında beslenmeye çok dikkat edilmelidir. İlk haftalarda anne adaylarında bulantı, tiksinme, bazı kokulara aşırı hassasiyet, iştahsızlık gibi belirtilerin yaşandığı bir dönemdir. Anne adayları bu yüzden bebeklerini yeterince besleyemedikleri endişesine kapılırlar. Bu dönemde yemek yemek için kendinizi zorlamayın. Bu durumda bebeğinize zarar vermiş olmazsınız.
Besinlerden bebeğe geçen bakteriler değişik şekillerde zararlara ve sakatlıklara yol açabilir ve annenin bağışıklık sistemini etkileyebilir.
Gebelik döneminde Uzak Durulması Gerekenler
- çiğ etlerden,
- çiğ balıklardan,
- az pişmiş et ve tavuktan
Uzak Durun!