6. Hafta Gebelik Anne

6.Haftada artık gebelik belirtileri iyice başlamıştır. Mide bulantıları, kusmalar ve kokulara karşı hassasiyet iyice artmaktadır. Yorgunluk hissi ve kasık ağrılarının artması söz konusudur. Bu tür belirtiler aslında sağlıklı bir gebelik geçirdiğinizin müjdecisidir. Genelde anne adaylarının bu tür şikayetleri 12. hafta – 14. haftalara kadar sürebilir. Bazı anne adaylarında ise doğuma kadar devam eder.
6. Hafta Gebelik Bebeğiniz

Bebeğinizin boyu ortalama 2-5 mm kadardır. Kalp atışları artık rahatlıkla ultrason muayenesinde duyulabilir ve görülebilir. Sindirim, solunum, sinir sistemi gelişmeye başlar, beyin hızla gelişerek 3 farklı bölüme ayrılmaya başlamıştır. Kafanın her iki tarafında ileride göz olacak olan göz vezikülleri oluşur ve aynı zamanda orta kulağın gelişimi başlar. Kol ve bacak tomurcukları belirginleşmeye başlar. Plasenta hızla gelişmeye devam eder.
6. Hafta Gebelik Takibi

Gebelik takibi bu dönemde çok önemlidir. Gebelik takibi sırasında beta HCG hormonu artışları yükselerek, sağlıklı bir gebelikte 2 günde değerler 1 kat artmalıdır. Özellikle dış gebeliğin tanısı ve takibinde çok önemlidir. Mol gebeliği, halk arasında bilinen adıyla “Üzüm Gebeliği”, erken gebelik döneminde rastlanan bir hastalıktır. Tanının konması gebeliğin sonlandırılmasında, takibinde ve tedavisinde büyük önem taşımaktadır.
- Anne adayları bu dönemde sık sık ve az yemek yemelidirler.
- Mide bulantılarını bastırmak için ayran,tuzlu kraker, beyaz leblebi, zencefil içeren gıdalar veya zencefil tabletleri ve meyve yemelidirler.
- Hamile bayanlar gebelik dönemlerinde kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar.
- Bu dönemlerde yeterli kalsiyum alınmaz ise bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanır.
- Bu da annede kalsiyum eksikliğine ve ileri ki yaşlarda kemik erimesine sebep olabilir.
- Gebelik döneminde bir kadının günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg.‘dır.
- Kalsiyum ihtiyacını besinlerden karşılayan anne adaylarının ayrıca kalsiyum ilaç tabletlerini almasına gerek yoktur.
- Şayet bulantıları ve iştahsızlıkları yüzünden süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin besinlerden kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayamıyor ise doktor kontrolünde ;kalsiyum tabletleri alabilir.